Juoksu

KAIKKI SAI ALKUNSA JUOKSUSTA

Triathlonissa on kolme lajia (uinti, pyöräily ja juoksu). Oma kiinnostukseni liikuntaan sai alkunsa juuri juoksusta vuoden 2012 keväällä. Olin syksyllä 2011 lopettanut useiden yritysten ja erheidenkin jälkeen tupakoinnin ja vaimoni aloitteli tuolloin omaa juoksuharrastustaan. Vielä 2011 en lämmennyt ajatukselle juoksemisesta.

Seurailin talven 2011-2012 aikana vaimon innostusta juoksuun liittyen ja kummastelin hänen juoksemiensa matkojen pituutta. En millään tavalla kyennyt ajattelemaan, että minä itsekin jonain päivänä ostaisin lenkkarit (sellaisia minulla ei ollut) ja lähtisin juoksemaan vapaaehtoisesti.

Olin kouluaikana nopea juoksija. Kestävyyttä minulla ei sen sijaan ollut lainkaan tai ei ainakaan tahtoa juosta yhtään pidempiä matkoja, kuin ne koulujen pikajuoksumatkat olivat. Jalkapallokentällä juoksin sen mitä juoksin ja muun ajan liikuin vakaasti kävellen.

Vaimoni positiivinen painostus… kannustus 🙂 johti siihen, että 2012 keväällä kävin ostamassa aikuisikäni ensimmäiset lenkkarit paikallisesta urheilukaupasta. Merkki oli Reebook. Olin siihen asti ollut vankkumaton kävelykenkien kannattaja. Nahkaisilla kävelykengillä liikuin kesät ja talvet. Eräänä keväisenä iltana päätin sitten lähteä mukaan Karsillantien- lenkille. Tämä kyseinen lenkki on pituudeltaan 2,9 km ja kulkee mukavasti meidän kotimme lähettyvillä. Muistan edelleen sen, kuinka vaimoni muistutti lenkin aikana useita kertoja, että ”juokse niin hitaasti, kuin voit” ja niinhän se tosiaan on, että harvoin matka tappaa, usein se on se vauhti. Niin siinä sitten kävi, että etenin koko lenkin juosten (hölkäten) ja en osaa oikein sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun saavutin kotipihan ja istahdin kuistin rappusille. Olin juossut elämäni pisimmän juoksulenkin!

En omistanut vielä tuon lenkin aikoihin sykemittaria. Olen kirjoitellut muistiinpanoja ja lukuisia Facebook/Twitter-päivityksiä harrastukseeni liittyen ja sen vuoksi muistan, että ensimmäisen sykemittarini ostin 16.7.2012 Clas Olhsonilta Lahdesta. En ymmärtänyt juuri mitään sykkeistä, mutta kivahan niitä oli lenkin aikana seurata ja vielä mukavampi oli pitää kelloa ranteessa ja uskotella ihmisille, että olen kovemman luokan juoksija.

Hyvin pian tämän ensimmäisen lenkin jälkeen kävi selväksi, että pitää saada uudet lenkkarit. ”Pitää saada” on ilmaus, jota käytän mielelläni monissa eri yhteyksissä, koska se antaa luvan tehdä tiettyjä hankintoja.

juoksukenkäevoluutio

Tässä kuvassa on juoksukenkäevoluutioni. Vasemmalla on toiset lenkkarini, ensimmäisistä ei ole kuvaa todistusaineistona. Nykyään käytössäni on nuo tummat Brooksit, joilla mm. juoksin Vanajanlinnan ja Vierumäen Finntriathlon kilpailuissa.

Kesän 2012 aikana tuli juoksenneltua noin 3 kertaa viikossa. Matkoina 3-7 km. Muistan hyvin, kun lähdin toiselle juoksulenkille sillä ajatuksella, että nyt kulkee, koska ensimmäisen lenkki oli mennyt niin kivasti. Seinä tuli vastaan 2 km:n kohdalla ja kävelyksihän se sitten meni. Se vauhti… se vauhti… Painoa sain tippumaan kesän aikana puoli huolimattomasti, vaikka en siihen millään tavalla kiinnittänyt huomiota. Keväällä 2012 painoa oli yli 110 kg.

4.7.2012 Olin kirjoittanut Facebookin seuraavan päivityksen: ”110 kg liikkui juosten X kilometriä aikaan Y minuuttia… kuitenkin niin, että Cooperin testiin tuli ihan kohtalainen tulos. En olisi ikinä uskonut, että vielä 35 vuotiaana saatan ylittää itseni juoksemisessa!! Kiitos rakas personal trainerini, joka myös vaimonani tunnetaan, ilman sinua olisin luovuttanut jo ennen lähtöä.” Hauskaa sinänsä, että päivälleen 2 vuotta tämän Fb-päivityksen jälkeen suoritin elämäni ensimmäisen triathlonin perusmatkan.

16.7.2012 hankin siis ensimmäisen sykemittarin. Keväällä 2014 ostimme Polarin RC3 GPS juoksukellot meille molemmille. Polarin kellon kanssa juoksuharrastus muutui hieman ”vakavammaksi”, koska kelloon saa juoksuohjelmia, joita noudattamalla sain kesän 2014 aikana painoa pois yli 10 kg. Tässä Polarin kellossa on se mukava puoli, että kaikki treenit saa tallennettua tuonne Personaltraineriin ja GPS:n avulla saa myös katsottavaksi esimerkiksi juoksulenkin reitin. Toki näitä kelloja on monen eri valmistajan, mutta jostain syystä päädyimme Polariin. (Nyt tätä kirjoittaessa on sellainen tilanne Polarin kanssa, että se ei ota virtaa vastaan ja on siis aivan pimeä… kannattanee siis harkita niitä muita merkkejä 😉 ) Kaikkein parasta on luonnollisesti se, että kaikki treenit saa jaettua somessa 😀

Kesä 2012 meni siis lyhyttä lenkkiä mustikan poiminnan ohessa juoksennellessa ja talvenkin aikana joitain lenkkejä oli ohjelmassa, mutta sitten kesällä 2013 jostain syystä into juoksemiseen lopahti. Perustimme vuosien tauon jälkeen jalkapallojoukkueen Lahden Kortteliliigaan ja keväällä 2013 ajattelin, että jalkapallo ja juoksu ovat erinomainen yhdistelmä, mutta juoksu jäi.

Kesällä 2013 ostimme moottoripyörän ja sillä tuli ajeltua ”liikunnan kustannuksella”, kunnes saavuttiin talveen 2013-2014. Talvella kokeilin moottoripyörähousuja ja eiväthän ne enää mahtuneetkaan päälle. Vatsa oli kasvanut ja jotain oli siis tehtävä. Päätin pudottaa painoa lenkkeilemällä sen verran, että mahdun jälleen housuihini. Aloitin siis juoksuhommat uudestaan ja painokin alkoi tippua kivasti. 10.4.2014 vaaka näytti alle 100 kg varmasti ensimmäisen kerran yli 20 vuoteen ja se jos mikä antoi puhtia koko hommalle. Olin muutamaa päivää aikaisemmin ”lanseeranut” Twitteriin hästägin #Pullukanpoisto ja sen ”häsän” ympärille tätä koko juttua on rakenneltu hiljalleen 🙂

Juoksumatkat pitenivät kevään/kesän 2014 aikana. 28.4.2014 juoksin yhtämittaisesti 50 minuuttia. Se oli sen hetkisen elämäni pisin juoksulenkki. Polarin juoksuohjelmien mukaan suoritetut lenkit olivat mannaa painonpudotukselle ja koko kropalle ja ei myöskään vähiten psyykkiselle hyvinvoinnille. Keväällä 2014 otin erittäin tiukan vähäkalorisen kuukauden, jolla sain varmasti boostattua painonpudotusta yhdistettynä lenkkeilyyn. 17.7.2014 painoni oli 93.8 kg, eli paino oli pudonnut reilusta 110 kilosta kahden vuoden aikana 93.8 kiloon. Silloin viimeistään huomasin olevani ”koukussa” liikuntaan. Pahimmillaan olen painanut yli 115 kg, joten jos siitä lasketaan tuo pudotus, niin aika paljonhan se on.

Kokonaisuutena juoksu on ollut minulle (ja on edelleenkin) koko liikuntaharrastukseni perusta. Siitä kaikki sai alkunsa ja koen, että mikäli olisin suoraan lähtenyt triathloniin, niin into lajiin olisi saattanut hiipua. Pidän myös lenkkeilyä painonpudotuksen kannalta erittäin isossa roolissa. Hölkkä/juoksulenkki yhdistettynä hieman kevennettyyn ruokavalioon alentaa painoa melko varmasti.

Juoksen mielelläni yksin, koska silloin saan 100 % tehdä omaa juttuani (ja saan ottaa muutaman kävelyaskeleen, jos siltä tuntuu 😉 ). Toki lenkit vaimon kanssa ovat myös varsin mukavia. Lenkillä voi ajatella kaikenlaista, koska juoksemiseen ei tarvitse keskittyä samalla tavalla, kuin uimiseen ja pyöräilyyn. Toki hyvän ja ryhdikkään juoksuasennon säilyttäminen vaatii keskittymistä ja onhan juoksu tekniikkalaji, ei siitä pääse mihinkään. Juoksu on kuitenkin lempilajini, jonka valta-asemaa uinti vakavasti yrittää tällä hetkellä kampittaa.

On ollut myös suuri ilo, että olen saanut juosta ilman mainittavia kipuja ja vammoja. Oikea polveni on operoitu (lumpio, kierukka, nivelsiteet yms…) vuonna 1992 moottoripyöräonnettomuuden jälkeen, mutta ei se polvi ole haitannut merkittävästi harrastusta. Alaselkä tulee ajoittain lenkin jälkeen hieman kipeäksi (johtunee huonosta juoksuasennosta?), mutta riittävällä venyttelyllä siitäkin on toistaiseksi selvitty. Venyttelyn tärkeyttä ei kai liikaa voi korostaa!! Kaiken kaikkiaan juoksu ei ole minulle mainittavia ongelmia aiheuttanut… niin paitsi että se on joskus tosi rankkaa 😀

Se juoksusta! Toivottavasti sait jotain irti myös omaan harrastukseesi ja mahdolliseen painonhallintaan! Seuraava #pullukanpoisto blogi onkin sitten tarinaa laskeutumisesta Hauhon Jokamiestriathloniin, joka kisataan 5.8.2015. Hauholla on todellinen pikakilpailu, sillä matkoina on uinti 200 m, pyörä 10 km ja juoksu 3 km. Hauhon kisa on myös erinomainen paikka tutustua kolmen lajin yhdistelmään. Kannattaa harkita 🙂

Huomio! Tässä kirjoituksessa EI OLE neuvoja tai ohjeita juoksuun liittyen!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s